31 Mart 2008 Pazartesi

Google Web Toolkit (GWT)

Sonunda ben de GWT ile tanıştım. Bir süredir Prabhakar Chaganti'nin Google Web Toolkit isimli kitabını okuyordum ve sonunda kitabı bitirebildim. Kitap okunması kolay ve zevkli, büyük bölümü de örneklerden oluştuğu için hemen pratik yapabiliyorsunuz.

GWT kısacası kolay bir şekilde AJAX uygulaması geliştirmeye yarayan bir araç. Siz web arayüzünüzü, tamamen Java (aslında Javanın bir alt kümesi) ile GWT kütüphanesini de kullanarak yazıyorsunuz (sanki swing vs. ile java masaüstü uygulaması yazar gibi) ve GWT onu javascript koduna çeviriyor. Böylece javascript'in dertleri ile uğraşmıyorsunuz.

Başlarda insana biraz alışılmadık gelebiliyor ama işin özünü kavrarsanız GWT çok işe yarayacağa benziyor. Özellikle daha önceden Java ile masaüstü uygulaması geliştirdiyseniz çok kolay adapte olabilirsiniz.

Benim dikkatimi çeken bazı güzel özellikleri şunlar:
  • Tamamen Java kodu yazıyorsunuz, haliyle de kolayca debug yapabiliyorsunuz.
  • Başkalarının yazdığı kodları .jar dosyası olarak kütüphanenize ekleyip kullanabiliyorsunuz. (Mesela başkasının hazırladığı bir takvim, ya da hava durumu öğesi)
  • Oluşturduğunuz arayüz elementlerine (Button,Label vs.) style atayabiliyor ve css dosyasında görünüşlerini değiştirebiliyorsunuz.
  • JavaScript Native Interface (JSNI) sayesinde diğer javascript kütüphanelerine erişip sağlayabiliyorsunuz.

Bazı faydalı siteler:

Bazı faydalı makaleler:
Bazı Güzel Eklentiler:

Not: Şu ana kadar bir proje üzerinde denemedim, sadece kitabı okuyarak teorik bilgi edindim ve mevcut örnekleri inceledim. Kendim üç beş ufak deneme yaptım. Bir proje üzerinde çalıştıktan sonra daha ayrıntılı bilgiler verebilirim.




1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the GPS, I hope you enjoy. The address is http://gps-brasil.blogspot.com. A hug.